Ochranné pomůcky a pojištění: proč nás učí riskovat
29. 12. 2025
Za poslední roky nám stát i systém stále častěji něco přikazují „pro naši bezpečnost“. Helmy, bezpečnostní pásy, chrániče, různé povinnosti – a k tomu pojištění na každou myslitelnou situaci.

Jenže to má vedlejší účinek, o kterém se téměř nemluví.
Ochranné pomůcky ani pojištění nezvyšují schopnosti člověka. Pouze zmírňují následky chyby. Lidský mozek si to však vyloží jednoduše:„Jsem chráněný, takže si můžu dovolit víc.“
Výsledkem není větší opatrnost, ale posunutí hranice rizika.
Čím víc vnější ochrany, tím méně vnitřní opatrnosti. Čím víc pojistek, tím slabší pocit osobní odpovědnosti. A pak se divíme, že roste bezohlednost, zbytečné nehody a arogance typu:„Mně se nic stát nemůže, mám helmu a jsem pojištěný.“
Dalším problémem je obrovská surovinová a energetická náročnost tohoto přístupu. Miliony a miliardy helem, chráničů, plastů, obalů, certifikátů, kontrol a náhrad. To vše jen proto, že místo výchovy k odpovědnosti nahrazujeme rozum technickými berličkami.
Naše planeta není bezedná. Lidstvo se na ní má vyvíjet ještě velmi dlouho, a je zřejmé, že tuto cestu Země neunese. Řešením není nasadit devíti miliardám lidí helmu na hlavu, ale učit lidi poznávat hranice vlastních schopností – a s tím související přijímání plné odpovědnosti za své činy.
Skutečná bezpečnost nevzniká z povinných pomůcek.Vzniká z toho, že člověk zná své hranice, nepřeceňuje se a nese následky vlastních rozhodnutí.